Rydze to jadalne grzyby, które należą do najsmaczniejszych. Wyróżniają się pomarańczowym kolorem, łatwo je znaleźć w lesie. Rydze można zbierać od sierpnia do listopada w młodnikach. zwłaszcza świerkowych na piaszczystych glebach, często też w trawach. Kapelusz rydza jest wklęśnięty jakby lejkowaty, widać na nim koncentryczne ciemniejsze pręgi. Po przekrojeniu trzonu wydziela się niewielka ilość pomarańczowego mleczka, po kontakcie z powietrzem zmienia kolor na ciemno zielony. Rydze zawierają jedynie prowitaminę A, czyli beta-karoten, dlatego jest pomarańczowy.
Rydze można pomylić z wełnianką, która jest trująca. Wełnianka jest jaśniejsza od rydza, nie ma wyraźnego pomarańczowego koloru. Cechą odróżniającą wełniankę od rydza są wełniaste kosmki na brzegach kapelusza. Miąższ wełnianki nie jest pomarańczowy a biały, a mleczko białe i piekące.
rydze
rydze_Swornegacie
Rydze_Swornicace